ENACT er et konsortium bestående av akademiske institusjoner, offentlige aktører og industripartnere som sammen skal utvikle en metodikk for styring av etiske prinsipper og retningslinjer for norsk offentlig og privat sektor som bruker KI-baserte systemer. I prosjektsøknaden ble en Phd spesifisert som finansieres av Norsk Forskningsråd (NFR).
Denne doktorgradsstipendiaten er Per Storrø Petersen, HiØF. Som nyansatt forsker i SINTEF Digital ble Per tidlig involvert i ENACT prosjektet da han fikk mulighet til å observere utformingen av søknaden til Norsk Forskningsråd. Per fant inspirasjon av å observere Leonora Onarheim Bergsjø (Førsteamanuensis, HiØ) og Zacharoula Papamitsiou (Forsker, SINTEF Digital) forme ideen bak ENACT frem til søknaden som fikk gjennomslag hos NFR.
“Det som for meg vekker entusiasme med hensyn til ENACT-metodikken er at den gir input på hvilken kompetanse som bør fremheves for å gjøre gode etiske vurderinger, og i tillegg har et tilpasset opplæringsopplegg for å heve ferdighetsnivået. Siste del omhandler en stegvis tilnærming til drøfting og stillingstagelse til etiske tema. I forskningslitteraturen påpekes det stadig at vi har mange prinsipper for etisk KI, men lite om hvordan dette skal implementeres. Det jeg tiltrekkes av med ENACT er at vi ikke forsøker å svare ut dette med fasit i hånd, men anerkjenner kompleksiteten og utformer en metode for etisk refleksjon og bred involvering”.
Per sin forskning vil basere seg på data fra den delen av ENACT som omhandler måleverktøyet for de kompetansene knyttet til det å ta etiske vurderinger knyttet til utvikling, bruk og forvaltning av KI. Ettersom Per sitt Phd-prosjektet vil vare i 4 år og målsettingen er å utvikle et verktøy som kan si noe om forutsetningene for å ta etiske beslutninger knyttet til KI, uavhengig av sektor.
Ifølge Per, for at måleverktøyet skal ha bruksverdi på tvers av sektor og i tillegg kunne håndtere teknologisk utvikling, må verktøyets måleparameter i begrenset grad være kontekstspesifikke, men samtidig ha bred relevans; det er tiltenkt at man som informant svarer i hvilken grad man opplever å beherske dimensjoner av KI-forvaltning som er gjeldende nå og frem tid, da især de etiske.
Metoden har flere elementer i seg som kan bidra til god håndtering av etiske utfordringer og dilemma. Sentralt står prinsippene: at kompetanse er påkrevd for å gjøre velfunderte avgjørelser, at ressurser til kompetanseheving er et suksesskriteriet, og, kanskje mest av alt, at det å gjennomføre åpen drøfting med relevante stakeholdere med støtte i en verifisert metode er konstruktivt for å forankre etiske beslutninger.
Per trekker frem at varierte styresammensetninger er et prinsipp flere selskaper strekker seg etter for å belyse tema fra ulike vinkler, og at dette prinsippet også er overførbart med hensyn til etiske drøftelser av KI. ENACT vil kunne styrke organisasjoners forutsetninger for å lykkes med en kunstig intelligens-tilnærming i tråd med verdier de identifiseres seg med, da det å benytte metoden vil bevisstgjøre hvilke verdier man står for som organisasjon og i tillegg hva det innebærer av konkrete tiltak.
Comments